Sport

Sport

7 redenen waarom wearables een revolutie teweeg zullen brengen in textiel en kleding

Tot nu toe heeft kleding maar twee functies gehad: het moet ons lichaam beschermen tegen de kou, hitte of de blik van anderen en het moet er goed uitzien om onze status te symboliseren. Wearables, dat wil zeggen computers die als kleding kunnen worden gedragen, zullen dit spectrum aanzienlijk uitbreiden. Je zou denken dat Coco Chanel anticipeerde op de toekomst van high-tech kleding toen ze zei: “Mode is niet iets dat alleen in kleding bestaat. Mode hangt in de lucht, op straat, mode heeft iets te maken met ideeën, met de manier waarop we leven, met wat er gebeurt. ” Het zijn met name de ideeën die onderzoek en ontwikkeling voortstuwen, die technologieën verbinden die voorheen niet met elkaar verbonden waren. Dit geldt ook en vooral voor de textiel- en kledingindustrie.

Wearable-technologie is daar het beste voorbeeld van: een samensmelting van klassiek textiel met moderne elektronica. Het polshorloge volgde een soortgelijk innovatietraject. Dit ontwikkelde zich van de pure functionaliteit tot het modeaccessoire tot het slimme horloge, dat vele functies combineert. En analoog aan horloges vindt deze ontwikkeling ook bij textiel plaats via de markt voor sport- en gezondheidsartikelen. Van functioneel overhemd tot nette overhemd. Van bijzonder belang tot product geschikt voor de massa. We hebben voor u op een rijtje gezet wat onze kleding in de toekomst kan doen en hoe het ons leven op de lange termijn zal veranderen: We zullen het gebruiken om onze elektronische apparaten te bedienen Met een snelle handbeweging naar huis bellen? Raak de halsband kort aan en het licht wordt zachtjes gedimd? Over je broekspijp lopen en de televisie gaat aan? Geen sciencefiction, de mensen in het Google Laboratory ATAP werken eraan: in Project Jacquard worden geleidende textielvezels geweven tot een soort trackpad dat als invoerapparaat moet worden gebruikt. Het lichaam als afstandsbediening, zeg maar. In samenwerking met Levi’s zouden de eerste bijbehorende kledingstukken binnenkort verkoopbaar moeten zijn.

We zullen elektriciteit opwekken

Energie oogsten is wat het Fraunhofer Instituut in München het opwekken van de kleinste hoeveelheden energie uit lichaamswarmte of lichaamsbeweging noemt. Zo kunnen we onze hoofdlamp gebruiken tijdens het joggen en onze mp3-speler tijdens het fietsen. Wearable solar heeft dat niet eens nodig: kleine zonnepanelen geïntegreerd in kleding en de mobiele telefoon is in twee uur volledig opgeladen in de zon. Onze vitale functies worden gemeten … Of het nu in de sport of in de geneeskunde is, informatie over onze lichaamsfuncties zoals bloeddruk, polsslag of hartslag is essentieel.

En mogelijk in realtime.

Een T-shirt dat deze waarden meet en via bluetooth naar onze mobiele telefoon stuurt, is bijvoorbeeld het FitnessSHIRT of het RespiShirt, dat de ademhaling meet. Een simpele val in uw eigen huis kan voor een bejaarde levensbedreigend zijn. Kleding die een val kan registreren en automatisch een noodoproep kan sturen, is een grote hulp. We kunnen onze spieren aan het werk zien Het Radiative Shirt-project is een heel goed voorbeeld van hoe een geweldig idee zo slecht kan worden geïmplementeerd dat het uiteindelijk mislukt. Een shirt dat de lichaamstemperatuur meet en afhankelijk daarvan van kleur verandert. De sporter kan zien welke spieren meer worden gebruikt en welke minder belast worden tijdens het trainen. Een echte hit als de leveringsknelpunten en beheerfouten er niet waren.

Onze spieren worden gestimuleerd

Geen twijfel mogelijk, een groot aantal wearables valt momenteel onder de gezondheidsstijl, zoals het snijvlak van sport en gezondheid wordt genoemd. Elektromyostimulatie (EMS) is een goed voorbeeld. Oorspronkelijk gebruikt voor revalidatiepatiënten om spierverlies te voorkomen, is het nu via competitiesporten in de dagelijkse fitnesscentra terechtgekomen. Het principe: de spieren worden van buitenaf gestimuleerd met elektrische stimulatie, wat betekent dat ze samentrekken – en groeien. Een jonge Duitse start-up ontwikkelde een pak dat gebruik maakt van deze methode: het Antelope Suit. EMS-fans die voorheen moesten trainen in gespecialiseerde fitnesscentra, kunnen dat nu doen waar ze maar willen.

Wearables worden mode

Functionaliteit alleen is natuurlijk niet genoeg, het moet ook creatief en mooi zijn. En daar heeft het bedrijf CuteCircuit naam gemaakt. Hightechmode is hun vak. En als Nicole Scherzinger ’s werelds eerste Twitter-jurk draagt, schrijft – althans zo zien de ontwerpers het – geschiedenis. Sleutelwoord schoonheid: het Japanse bedrijf Teijin kreeg dit jaar goedkeuring voor textiel dat bij het dragen als een huidcrème werkt. Het idee: speciale polyestervezels worden opgewaardeerd met appelzuur om de huid te verzorgen, vooral tijdens het sporten. Appelzuur wordt bijvoorbeeld gebruikt om de huid te exfoliëren. Teijin belooft ook de zuurgraad van de huid te reguleren met zijn textiel. Het Oostenrijkse bedrijf Getzner doet ook onderzoek naar en werkt aan het uitbreiden van de functionaliteit van textiel, zij het niet met elektronische middelen: een van de innovaties van Getzner geeft stoffen een nieuwe sensorische component door middel van microcapsules die geselecteerde geuren bevatten, terwijl bewegingen in de microcapsules moleculen vrijmaken .